Architecture & Design.

Moses House

Bucharest | 2015 | Completed

“Moses House” is part of a restoration project of a building from the ‘30s located in Bucharest, aiming to emphasize key elements that define the strong personality of the original architecture. Marked by only a few decorative elements, the clean and simple interior space takes your breath away through its perfect proportions and natural lighting.

The entrance hall (foyer) represents the gravity centre of the entire house, providing both physical and visual connection with the living room, dining room, and also the upper floor. The connection with the living room is marked through a framed perspective by the two Corinthian columns (recovered elements from the original architecture), while the entrance to the dining room is announced by massive wooden sliding doors with decorative crystal panels (elements also recovered). Nevertheless, the black mosaic stairway cannot be missed as it is still a statement piece after almost a century away from when in was initially built. The columns, the sliding doors and the stairs have been laboriously restored to their original glamour. 

However, each room is governed by its own concept, adding with every line to the whole story of the house. Thus, the living room is regarded as a meditation space and is marked by the imposing presence and curious eye of Moses, while the dining room emphasizes the idea of nature and garden. The tree is perceived as an axis mundi – the place where the family gets together around the table in the evening. Furthermore, this idea is also suggested by the ceiling lamp “Sky Garden” designed by Marcel Wanders for Flos and by the sculptural one-legged wooden table (Porada).  

All furniture pieces pursuit comfort and through their graceful silhouettes or ground detached volumes create the effect of weightlessness.